Viziunea asumată
Pasul de la ,,nice to have'' la ,,must to have''
Sună simplu, dar nu este. În multe situații, consiliile de administrație au subiecte legate de digitalizare pe agendă, dar de multe ori, acestea nu reprezintă o prioritate.
Din acest motiv, multe proceduri de digitalizare sunt amânate de la un trimestru la altul, de la un an la altul.
Se întâmplă chiar și cu unele implementări de aplicații software, care nu ajung să contribuie semnificativ în afaceri tocmai pentru că nu li se acordă suficientă atenție. Este ceea ce numim în domeniu „Sindromul Cartaginei”.
Ce este de făcut?
Pur și simplu, prioritizarea optimizării proceselor prin digitalizare pe agenda consiliului de administrație. Cu alte cuvinte, un obiectiv de companie asumat, legat de indicatorii de performanță ai tuturor managerilor din companie.
Planificare anuală sau chiar multi-anuală a resurselor
Fără bugete, obiectivele nu pot funcționa. Dar nevoia de resurse umane și cea de timp sunt mai importante.
De ce? Deoarece tot ceea ce propunem și implementăm va fi însoțit de o fundamentare a investiției, care face clară recuperarea acesteia într-o perioadă optimă de timp.
În realitate, resursa de timp alocată transformării digitale este cea mai problematică.
Încrederea
Se construiește pas cu pas
Fie că vorbim despre Sostenia sau despre orice alt partener, încrederea se câștigă în timp. Va face diferența între o colaborare constructivă, în care toți membrii echipei rămân concentrați asupra obiectivului sau una în care fiecare parte va găsi scuze și motive pentru care proiectul nu a ieșit nici de data aceasta.
Ce este de facut?
Începem, ca în orice călătorie, cu primul pas. Identificăm un proiect de digitalizare sau un proces de îmbunătățire și verificăm împreună dacă există premisele unui parteneriat pe termen lung și, în consecință, posibilitatea aplicării abordării taxei de succes.
Reproiectarea viitorului
Care este mediul de afaceri în care vom activa peste 5 ani?
Nu este vorba de abilități speciale sau intuiție. De obicei, pentru un orizont de timp de 3 până la 5 ani, obținem studii de piață.
Știm care este tendința resursele umane și ce se întâmplă cu așteptările clienților, știm ce fac concurenții direcți și așa mai departe.
Întrebarea cea mai importantă este: știm ce vrem să facem cu compania noastră?
Cât de pregătiți suntem?
După ce stabilim direcția companiei, pur și simplu avem nevoie de un plan pentru a alinia viziunea la orizontul de timp ales.
Plan de beneficii
Cât vrem să câștigăm?
Este obligatoriu să aveți acest răspuns. Astfel, vom putea controla productivitatea.
Vom avea o viziune legată de costul pentru fiecare operațiune de afaceri și vom stabili obiective de cost pentru fiecare serviciu de asistență din companie.
Comparativ cu situațiile anterioare, vom măsura nivelul beneficiului generat. În concluzie, cât am câștigat.
Când vrem să căștigăm?
Ne oferă vizibilitate asupra momentelor de impact asupra fluxului de numerar și poate influența pozitiv sau negativ acțiunile viitoare de îmbunătățire a proceselor. Beneficiul primei îmbunătățiri trebuie să o alimenteze pe următoarea.