Ce înseamnă RPA? | Sostenia
Blogul S
Ce înseamnă RPA?
Află răspunsurile la toate întrebările pe care le-ai avut vreodată despre roboți software
RPA este subiectul pe buzele tuturor celor care își doresc automatizarea proceselor și, așa cum era de așteptat, trezește multe controverse și întrebări. Specialiștii în roboți software de la Sostenia sunt aici pentru a ne împărtăși din experiența lor, oferindu-ne răspunsurile de care avem nevoie.


Ce înseamnă RPA?

RPA vine de la Robotic Process Automation și reprezintă o tehnologie software care facilitează construirea, implementarea și managementul roboților software capabili să imite activitățile umane, interacționând cu sisteme digitale și software.

Un robot software poate executa o serie de acțiuni bine definite și poate prelua cu succes sarcinile repetitive ale unui angat, reușind să extragă date, să completeze automat formulare, să se logheze în aplicații, să mute fișiere și foldere și multe altele. 


Un robot poate înlocui total munca oamenilor?

Roboții software sunt doar o parte din procesul de transformare digitală a unei companii, iar scopul lor este să susțină activitatea oamenilor eliberându-i de munca repetitivă, fără valoare adăugată. 

Oamenii nu sunt înlocuiți, ci ajutați să performeze, să-și folosească toate abilitățile umane la capacitate maximă și asta pentru că nu vor mai fi ocupați cu sarcini plictisitoare. 

Empatia, imaginația, capacitatea de analiză și decizie, interacțiunea umană, inovația...toate acestea ne aparțin și vestea bună este că vom avea mai mult timp pentru a ne dedica lor.

Noile generații nu vor mai avea parte de aceeași muncă de rutină pe care au făcut-o părinții sau bunici lor. Oamenii vor avea mai mult timp pentru a comunica, a gândi strategic și  pentru a se alinia. 

 Daniel DINES • CEO & Founder UiPath

Care sunt beneficiile RPA într-o companie?

Indiferent de industrie, roboții software reușesc să facă un lucru extraordinar: le oferă oamenilor mai mult timp pentru activitățile pe care doar ei le pot face și în care un soft nu îi poate înlocui.

Un exemplu elocvent vine dintr-un studiu de caz oferit de UiPath. Într-un spital în care s-a implementat un robot software, automatizarea a redus cu 3 ore munca asistentelor de a introduce date și astfel le-a oferit acestora mai mult timp pentru a îngriji pacienții. 

Și lista de beneficii poate continua: 

  • Reducerea erorilor și a greșelilor - prin asta se reduce și timpul dedicat refacerii anumitor activități;
  • Viteză mai bună de răspuns și flexibilitate mai mare a proceselor;
  • Abilitatea angajaților de a lua decizii mai bune, bazate pe date; 
  • Reducerea costurilor și a timpului de execuție.

Reducerea erorilor

Viteză mare de răspus

Decizii mai bune


Reducerea costurilor


Ce procese pot fi automatizate de roboți?

Înainte de a lua decizia implementării unui robot software, analizează întreg fluxul operațional și identifică acele procese care:

  • implică volume mari și activități repetitive;
  • are reguli clare de execuție, cu puține excepții sau deloc;
  • sunt predispuse la erori umane;
  • se bazează pe informații digitale

În ce domenii se folosesc roboții software?

În prezent, tendința este spre ”Fully automated enterprise” și ”A robot for every person” (UiPath), ceea ce înseamnă că robotizarea automată a proceselor probabil nu va cunoaște limite. 

Dar, dacă ar fi să facem un top al principalelor domenii care au îmbrățișat roboții software până în acest moment, acestea ar fi:

  • Customer service. RPA poate îmbunătăți procesele de customer service prin automatizarea anumitor activități de contact cu clienții. Astfel, agenții de call center pot câștiga mai mult timp pentru a rezolva solicitările clienților.

  • Finanțe și contabilitate. Procesele financiare și contabile care poti fi preluate de roboți sunt potrivirea tranzacțiilor, analiza neconcordanțelor, conturile de încasat, contabilitatea generală, contabilitatea și conformitatea fiscală, planificarea și raportarea financiară.
  • Resurse umane.  O parte dintre activitățile de resurse umane care pot fi automatizate sunt salarizarea, pontajul angajaților, inducția sau recrutarea.
  • Lanțuri de aprovizionare. RPA poate fi folosit cu succes pentru ahizții, procesarea comenzilor și a plăților, monitorizarea stocurilor și a expedițiilor.

Lasă în grija roboților activitățile repetitive, care țin angajații ocupați inutil.

Află de la experții Sostenia în RPA ce procese poți automatiza în compania ta. 

Partajează

Blogul S
Primii pași în transformarea digitală
8 etape de care să ții cont