În ultimii ani, lumea digitală a suferit schimbări semnificative, iar companiile au beneficiat în mare măsură de progresele tehnologice, bazându-se tot mai mult pe soluții software. Avantajele au fost vizibile în toate aspectele: operaționale, în relațiile cu clienții, interacțiunile cu angajații și la nivel de management.
La începutul anului 2023, mai mult ca oricând, ne întrebăm cu toții care sunt tendințele în Transformarea Digitală pentru mediul de afaceri.
Optimizarea resurselor prin automatizare
Automatizarea poate fi soluția cea mai potrivită pentru o companie care își propune să-și optimizeze procesele, resursele și să își crească profitabilitatea. Cu aproape aceleași resurse, volumul operațional poate crește semnificativ cu ajutorul roboților software. Managerii care înțeleg impactul acestor beneficii au ales tehnologia RPA pentru a câștiga stabilitate într-un mediu fluctuant precum cel actual, precum și pentru a reduce costurile pentru a face față provocărilor economice. În plus, adoptarea RPA devine o alternativă accesibilă pentru multe companii, iar în viitor, automatizarea va continua să evolueze și să ofere chiar mai multe avantaje.
Conform Gartner, până în 2024, hiper-automatizarea va permite organizațiilor să reducă costurile operaționale cu 30%.
Stilul de muncă hibrid influențează tehnologia
Perioada pandemiei a demonstrat că munca poate fi la fel de eficientă de acasă, cu avantaje clare atât pentru angajatori, cât și pentru angajați. Flexibilitatea stilului de lucru își lasă amprenta asupra culturii organizaționale, executării proiectelor, proceselor de recrutare și, nu în ultimul rând, asupra evoluției noilor soluții software.
Managerii caută instrumente software care permit colaborarea la distanță pentru echipe situate în locații diferite și care lucrează pe diverse dispozitive. Ca urmare, provocarea pentru dezvoltatorii de tehnologie este să-și adapteze soluțiile într-un mod care să ofere angajaților libertatea de a lucra de oriunde, oferind în același timp managerilor un control crescut asupra proiectelor.
Managerii caută soft skills
O altă consecință a stilului de lucru hibrid este că managerii au nevoie de noi abilități pentru a coordona eficient echipele lor la distanță. Cu unele zile lucrate de acasă și altele la birou, managerii nu mai au aceleași condiții pentru a interacționa cu echipele lor. Prin urmare, trebuie să se adapteze și să preia rolul unui lider care motivează, inspiră echipa și gestionează așteptările în mod eficient.
De asemenea, managerii vor trebui să găsească instrumentele potrivite pentru a măsura eficiența și, în consecință, pentru a recompensa rezultatele de succes obținute de angajați.
Recrutarea la nivel global este în creștere
Deși unele companii au avut în vedere revenirea la birou, multe au realizat că va fi mult mai ușor să atragă talente cu un stil de lucru hibrid sau la distanță. Ca urmare, granițele impuse de locație vor dispărea treptat.
Digitalizarea oferă angajatorilor o bază de talente semnificativ mai mare la nivel internațional. Pe de altă parte, angajații pot beneficia de experiența oferită de companii din toate colțurile lumii, avantaje financiare mai bune și un mediu cultural divers.
Provocarea pentru toți este să dezvolte abilități de comunicare adaptate la o audiență multiculturală, cu diverse bariere lingvistice. Cu alte cuvinte, aceasta ne va ajuta să fim mai empatici, să ascultăm activ, să comunicăm mai explicit și clar și să fim deschiși la minte.
În 2023, Transformarea Digitală are un impact tot mai profund asupra evoluției societății. Vedem cum multe bariere dispar și, paradoxal, digitalizarea ne apropie mai mult. Suntem provocați să dezvoltăm abilități noi, iar bonusul este că beneficiem de mai mult timp.
Acum, mai mult ca oricând, experimentăm avantajele pe care tehnologia ni le oferă. Digitalizarea este pentru oameni și în cel mai bun interes al oamenilor.
Transformarea Digitală se află pe lista ta de obiective pentru 2023?
Hai să facem un plan de acțiune împreună!